silppusampylat

1. SILPPUTYÖTEKIJÄN SÄMPYLÄT
(noin 20 kpl)

½ l luomumaitoa
5 g hiivaa
3 dl kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
9 dl puolikarkeaa vehnäjauhoja
50 g sulaa voita
Voiteluun: kananmunaa
Silppuripottelut: seesaminsiemeniä, sormisuolaa, unikonsiemeniä, kuivattu laventelia ja/tai kuivattuja yrttejä
Elämänlanka: pellavanaurua ja parsinneula

Valmista silppusämpylät silloinkun ei ole töitä tai muutakaan tekemistä.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikina heti sämpylöiksi. Muotoile sämpylät erimuotoisiksi ja -kokoisiksi esim:
silppurinkilä, silppupitko, silpputako, silppupulla, silppupikkupallo, silppuhirttosilmukka.
Kohota peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle silppuripotuksia.
Paista 225 asteessa 10-12 min. Pujota sämpylät pellavanaruun parsinneulan avulla ja nauti ne heti tuoreeltaan silpputöiden välissä kotisohvalla hyvän kirjan seurassa.

Resepti: Chef Markku Luola

 

karkihankefoccacia

2. KÄRKIHANKE-FOCCACIA

5 dl vehnäjauhoja
Hiukkanen sokeria
2,5 dl vettä
Puoli kuppia hyvää oliiviöljyä
40 g hiivaa
2 tl suolaa
Rosmariinia
Elintarvikeväriä

Liota suola lämpöiseen veteen. Lisää jauhot. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa määrätietoisesti.
Peitä kulho liinalla. Anna kohota 20 minuuttia.
Aseta taikina oliiviöljyllä valeltuun uunivuokaan. Painele pohjaan mahdollisimman ohueksi levyksi. Hölskyttele päälle öljyä. Ripottele vielä tuoretta rosmariinia.
Loppu on tärkein, sillä tarkoituksena on voidella ja totella rahoittajia. Jätä taikinaa visuaaliseen viimeistelyyn. Värjää ne elintarvikevärillä. Muotoile kärkihankkeesi rahoittajan logo (esim. Suomen Kulttuurirahasto tai Vipuvoimaa EU:sta!) ja aseta se leivän päälle.
Paista leipä n. 230 asteessa, reilu 20 minuuttia.

resepti: Max Ryynänen

uuvutuskakku

3. UUPUNEEN KAKKU (tunnetaan myös nimellä UUVUTUSKAKKU)

Gluteeniton, laktoositon, enimmäkseen toivoton

4,5 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl kanelia, ja hippu täyttymättömiä toiveita
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa, maailmantuskaa ja yleistä ahdistusta
3 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl rypsiöljyä
(Jos sattuu olemaan apurahapäivä, voit lisätä toisen desin sokeria ja kourallisen auringonkukan siemeniä)

Raasta kesäkurpitsa viimeisillä raivon ja turhautumisen rippeillä ja sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri, sekoita joukkoon kurpitsaraaste, jogurtti, öljy, sekä lopuksi kuivat aineet.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 170 asteisessa uunissa 1 h, samalla kun lasket kuinka monta tuntia olet elämässäsi käyttänyt apurahahakemusten tekemiseen ja mietit, kannattiko se.
Keitä valmistuneen kakun kanssa kuppi vahvaa kahvia ja kirjoita paperille kolme asiaa, joista saat voimaa. Päätä kulkea niitä asioita kohti.

resepti: Pilvi Porkola

riistorinkeli

4. RIISTORINKELI

2,5 dl vuorokauden huoneenlämmössä seisonutta vettä tai vanhaa piimää
noin 5 dl työttömyyskorvauksella ostettuja Pirkka-vehnäjauhoja

Jos kaapista ei löydy seuraavia ainesosia, pummaa naapurilta tai jätä pois:
1/2 pakettia hiivaa
Pirusti suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, sokeri ja hiiva. Lisää vähitellen vehnäjauhot. Alusta taikina käsin, hampaat irvessä, kun takinakonetta ei ole. Peitä ilmaisjakelulehdellä. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, jos jaksat.
Pyörittele ohueksi tangoksi ja asettele se pellille rinkelin muotoon.
Kohota hyvin Alepan muovikassin alla. Leikkaa saksilla rinkeliin tasaisin välein “riistosilmut”.
Paista riistorinkeli uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min, niin että “riistosilmut” palavat.
Nauti riisotrinkeli viiden päivän kuluttua, kun se on täysin kuivunut kivikovaksi.

Resepti: Chef Markku Luola

utopiapulla

5. UTOPIAPULLA
(40 pikkupullaa)

5 dl aamulla lypsettyä lehmänmaitoa tai vapaan lehmän maitoa
1 pala tuorehiivaa
1 luomu kananmuna
2 tl Himalajan ruususuolaa, hienorakenteista
1 ½ dl luomuruokosokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita luomu vehnäjauhoja
200 g luomuvoita
1 rkl Guatemalaista kardemummaa, jauhettuna
Pullien voiteluun kananmunaa
Koristeluun mantelilastuja tai raesokeria

UTOPIATORNI:
4 kpl ruisreikäleipää
3 kpl ciabattaleipää
2 levyä ruotsalaista Gourmet näkkileipää
1 dl Ruiskaunokin terälehtiä kesäniityltä
Kuumaliimapyssy ja kuumaliimaa

Nosta kaikki ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa.
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista tarkka lämpötila mittarilla.
Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää muna ja mausteet. Sekoita maitoon 7 dl jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta.
Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikinakulho isoäidin vanhalla pellavaisella leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan noin 20 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle marmoriselle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Muotoile pullat haluaamasi muotoon, pikkupulliksi, kierrepulliksi tai sarviksi jne. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä isoäidin leivinliinalla. Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele luonnonharjaksista valmistetulla pullasudilla sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja.Paista pikkupullia koivuhaloilla lämmitetyssä leivinuunissa 225 asteessa 8-12 minuuttia.
Utopiapullan kokoaminen:
Leikkaa ciabattaleipä pitkittäin halki ja leikkaa tangot keskeltä kahtia. Aloita tornin kokoaminen reikäleivästä jonka päälle liimaat kuumaliimapysyyllä neljä chiapattatankoa tasaisin välein. Liimaa ciabattatankojen päälle seuraava ruisleipä. Kokoa samalla tavalla kakki muut kerrokset. Nostele leipomasi pikkupullat tornin ruisleipäkerroksiin. Koristele utopiapullatorni Kuusumun Profeetan soidessa näkkileipäsiivillä ja ruiskaunokinterälehdillä. Nauti utopiapullat vahvan kahvin ja tarkkaan valittujen, tärkeiden kulttuurivaikuttajien seurassa.

Resepti: Chef Markku Luola